Einde vakantie, start voetbalseizoen

Het voetbalseizoen staat weer voor de deur. Trainingen en oefenwedstrijden volgen elkaar nu in een rap tempo op. De muzikale Trommel en Klaroenkorpsen die de afgelopen weken over ons kunstgrasveld dartelden hebben plaats gemaakt voor de voetballende junioren en senioren van VVE. Nog een dikke proficiat aan al de fanfare en harmonieën binnen onze gemeente die de wereld verbaast achter zich lieten in Kerkrade met hun muzikale topprestaties.

Vele leden en supporters zwermden deze zomermaanden over de hele wereld uit om hun sportieve accu weer op te laden. Dat ging soms niet van een leien dakje. Zo was Kos een geliefd eiland onder enkele sponsoren. Totdat een flinke aardbeving met vele naschokken de stad Kos op zijn grondvesten deed beven. Deze onverwachte nare wending maakte jammerlijk een einde aan het verblijf op dit zonnig eiland.

Gelukkig was dit een uitzondering. Vele trokken naar verre landen en kwamen terug met mooie verhalen en ervaringen. Ook het volgen van de Tour in Frankrijk blijft voor onze sportieve fietsende voetballers een jaarlijks hoogtepunt. De Franse stad Troyes stond op zijn kop toen het voornaamste wielerspektakel de hoofdstad van de champagnestreek aan deed. Korter bij huis pedaleerden de renners in de Raboronde in Heerlen. In de Ridderronde in Maastricht kwam Tom Dumoulin voor een appel en een ei aan de start en maakte zijn geld waar door winnend over de meet te flitsen. Ook de vroegere Eneco nu Binckbank Tour geheten krulde zich deze zomer door de Zuid-Limburgse heuvels.

Onze Nederlandse leeuwinnen brachten wekenlang een heel volk in extase. Tenslotte werden de Oranje-meiden Europees kampioen in de Grolsche Veste in Enschede, de thuisbasis van Kirsten en Mattijs van den Berg. De finale tegen Denemarken was door het spel en de vele doelpunten (4-2) pure reclame voor het damesvoetbal.

Een bijzondere sportieve prestatie kwam zondag 6 augustus uit het lichaam van de bizarre en krachtige Guido Wolfs. Niet meer iedere zondag op de VVE-velden te bewonderen, maar de sterkte is nog niet verdwenen bij deze verdediger van weleer. Aangemoedigd door vele supporters en vooral Wolfs senior zwom, fietste en liep hij de Ironman alsof het een peulenschilletje was. Misschien een idee voor trainer Ronald Linkens om een rondje Ironman te doen. Bijna 4 km in de Maas zwemmen, meer dan 180 km door het Heuvelland fietsen en tenslotte een marathon van meer dan 40 km. Het is daarom niet meer Guido van de Sjwarte maar meneer Guido van de Sjwarte. Petje af.

En zo had iedereen zijn eigen idee van invulling voor de zomerse arbeidslust. Maar toch zal het geen verrassing zijn dat de trainers en trainsters alle zeilen moeten bijzetten om hun pupillen enigszins in goede conditie aan de start te laten verschijnen van het komend voetbalseizoen. Succes!!

Ger Willems