VVE vlag in Bronkprocessie

De kans bestaat dat het tweede elftal niet in de Bronkprocessie zal lopen. De nacompetitie dreigt roet in het eten te gooien. Sommige vinden dit rampzalig en andere halen hun schouders laatdunkend op. Een speler van de a-jeugd die waarschijnlijk bij de selectie van tweede team zal zitten vraagt: “Wat is Bronk? “ De junior krijgt te horen dat de Bronk twee weken na Pinksteren wordt gevierd.
Het is een soort carnaval maar dan niet verkleed…. ‘Rare mensen, die Eijsdenaren”, mompelt de jeugdige aanvaller glimlachend.

Het is een feest waar iedere echt geaarde Eijsdenaar met veel vreugde naar uitkijkt. De Carnavalsdagen vallen in het niet bij de oergezellige Bronkdagen. Je kunt het merken als de huizen en tuintjes hun jaarlijkse opknapbeurt ondergaan. Verfkwasten en tuingereedschap doen veel werk om alles te laten blinken voor dit bijzondere ‘Hoogfeest van Eijsden’. Ook de Eijsdenaren die het dorp al lang hebben verlaten en elders onderdak hebben gevonden, komen dan op hangende pootjes terug naar hun geboortedorp. Zelfs spelers die hier jaren hebben gespeeld en hun carrière bij VVE meer glans hebben gegeven zijn present. De kriebels van heimwee hebben dan de overhand.

Bij het inschieten van de Bronk zaterdagmiddag staat menigeen met kippenvel op hun armen. Nog niet te spreken van de zondagmorgen als in alle vroegte de ‘trumkes’ met trommelgeroffel door de straten trekken. Dit muzikaal spektakel heeft al vele pas verhuisde nieuwe Eijsdenaren de stuipen op het lijf gejaagd. Sommige zette spontaan de rampenzender L1 op. Een langgerekte devote processie vertrekt later om negen uur vanuit de kerk in Breust. In hun midden de VVE vlag ‘Rood en Blauw’. Vele leden zowel jong als oud vertegenwoordigen onze sportieve vereniging. Ook vele leden van VVE leden zitten in verschillende Jonkheden dit jaar o.a. Sven Bams, Xavier Crousen, Erik Wolfs en Philippe Dassen. In de korte processie pauze staat bij vele families tradioneel de ‘kroeselevlaoj’ en de ‘tête de veau’ op de tafel. Andere snellen naar de toog en proeven alvast het bier dat de komende drie dagen rijkelijk zal stromen uit de vele tappunten.

Om één uur stapt de tweede ‘toer’ richting het vertrekpunt. Waarna in de kerk met het Tantum Ergo Sacramentum wordt besloten. De twee muziekkorpsen ‘Rood’ en ‘Blauw’ sluiten met mooie indringende muziek af. Tevens het sein om drie dagen te feesten en met een glas bier in de hand te filosoferen over het afgelopen voetbalcompetitie. Vanaf deze plaats wensen we iedereen gezellige en mooie Bronkdagen.

Ger Willems