D. Volkers en L. Willigers

11 november 2007 Eijsden - SVME
een affiche om van te watertanden.


Na bijna 50 jaar staat deze derby eindelijk weer op het programma.

In een voorbeschouwing op deze kraker sprak ik, in café De Greune Mert, met beide aanvoerders Danny Volkers (32) en Louis Willigers. (32)

Twee verschillende persoonlijkheden met een en dezelfde passie: voetbal.

 

Leeft de derby al binnen de selectie en bij de achterban?

Louis:
"Na afloop van iedere wedstrijd wordt direct naar de uitslag van SVME geïnformeerd.
Het speelt dus wel degelijk

Danny: “Er wordt bij ons al te lang en te veel over gepraat. Het is al begonnen direct na ons kampioenschap. Er worden al weddenschappen voor vaten bier afgesloten over de uitslag. Dus leven doet deze wedstrijd zeer zeker. Toch zijn er voor ons belangrijkere wedstrijden dit seizoen, maar tegen Eijsden mogen en willen we natuurlijk graag winnen "

 

Welk gevoel roept het bij jullie zelf op?

 

Louis: “Ook voor mij is dit een speciale wedstrijd. Hoewel ik er niet overdreven veel mee bezig ben. Het is uiteraard heel anders dan het SVME toernooi. Hier gaat het om de knikkers en dan krijgt zo’n wedstrijd natuurlijk een heel andere lading."

Danny: “Voor mij is het heel speciaal. Ik heb er lang gespeeld en als voetballer goede jaren gehad en prijzen gewonnen. Toch zijn er bij mijn vertrek ook vervelende dingen gebeurd en was het voor mij teleurstellend hoe sommige mensen reageerden.”

 

Waar liggen de kwaliteiten van je team en wat zijn de zwaktes?

 

Louis: “Die liggen in de breedte, we hebben meer dan elf goede spelers. We zijn dus in staat blessures of schorsingen op te vangen zonder als team zwakker te worden. Ook ons scorend vermogen is aanzienlijk beter geworden. Het beter op elkaar afstemmen van de linies is bij ons nog een verbeterpunt.”

Danny: “Onze kwaliteit zit hem in het groepsgevoel. Wij vormen een hecht team en gaan voor elkaar door het vuur. Toch hebben we ook een paar jongens met extra kwaliteiten.

Onze zwakte zit in de breedte. Een of twee blessures zijn op te vangen, maar daarna wordt het snel minder. De competitie van onze betere jeugdspelers sluit niet goed aan op ons 2e klas niveau, waardoor het vaak moeilijk is voor deze jonge jongens om door te stromen naar het 1e elftal. Toch heb ik de overtuiging dat een aantal van deze jonkies deze stap kan maken."

 

Hoe belangrijk zijn jullie, als aanvoeder, met al je routine voor je ploeg?

 

Louis: “Bij ons lopen meerdere jongens met routine. Mijn kwaliteiten liggen meer in het relativeren. Ik heb natuurlijk als voetballer in de hoofdklasse en 1e klas wel meer mee gemaakt. Voor die jonge gasten is alles nog nieuw en spannend. Hierin probeer je ze dan te helpen.”

Danny: “Door mijn ervaring nemen die jonge spelers wel iets van mij aan. Dat komt natuurlijk ook omdat ik op een positie speel waar je al snel belangrijk gevonden wordt."

 

Wat is de doelstelling dit seizoen na deze super start?


Louis: ”Ik vind dat we ons niet moeten verstoppen. We gaan voor een periode titel en een top 3 notering. Met deze ploeg moeten we kunnen meespelen voor het kampioenschap."

Danny: “Onze doelstelling blijft handhaven. Wij hebben afgelopen zomer geen versterking gehaald. Toch presteren we boven verwachting. Als we compleet zijn en een goede dag hebben kunnen we van iedereen winnen. Maar je moet realistisch blijven, je kunt ook zo maar een paar potten verliezen en dan sta je in deze klas zo weer bij de rode streep.”


Welke rol speelt de trainer in de huidige successen?


Louis:
“Zijn grootste kwaliteit is het motiveren en op scherp zetten van de ploeg. Iedereen wil voor elkaar werken en ook in de omschakeling is iedereen bij de les. Hier liggen zijn grootste kwaliteiten. Tactisch vind ik hem wel wat minder dan bijvoorbeeld Anton Vriesde.”

Danny: ”Onze trainer heeft natuurlijk nauwelijks ervaring op dit niveau. Hij heeft de jonge spelers wel kansen en vertrouwen gegeven. Ook zorgt hij voor sfeer binnen de groep. Hij voelt goed aan wanneer hij boven de groep moet staan en wanneer er tussen. Tactisch mag hij nog wat sterker worden.”

 
Jullie zijn, met alle respect, in de herfst van je voetbalcarrière, wat zijn je ambities nog en op welke wijze wil je bij het voetbal betrokken blijven?


Louis: “Mij moeten ze wegjagen, ik vind het spel veel te leuk om een moment van stoppen te kiezen. Daarna wil ik nog een paar jaar op het 2e elftal spelen.

Bij de senioren wil ik straks niet betrokken worden. Ik heb niets met al die heisa rondom het voetbal. Veel liever wil ik iets voor de jeugd betekenen en aan de basis werken.”

Danny: “Graag zou ik als voetballer stoppen in 2010 bij het 75 jarig bestaansfeest. Maar wel in de 2e klas. Lijkt mij een lekker afscheid. Daarna wil ik als trainer aan de slag. Misschien met jeugd bij een bvo en anders bij de senioren.”

 

Jullie hebben een groot gedeelte van je carrière samen gespeeld en vele successen geboekt ( Limburgse Beker, kampioenschap 1e klas ) nu zijn jullie concurrenten, hoe voelt dat?


Louis: ”Heel apart. Danny is zo slim en gewiekst dat ik moet toegeven enigszins vrees voor hem te hebben in de komende derby.”
Danny: ”Inderdaad heel apart, maar dat is een gevoel dat alleen in aanloop naar de wedstrijd speelt. Als de scheidsrechter fluit ben je met je eigen wedstrijd bezig en speel je om te winnen, dan doet de tegenstander even niet ter zake. Na afloop zijn we weer vrienden en drinken samen een pilsje”.

 

Wat zijn de specifieke kwaliteiten van Louis  /  Danny


Louis: “Danny is heel balvast en kan zijn eigen kansen creëren. Ook heeft hij een goede steekpass, daarnaast heeft hij natuurlijk veel scorend vermogen.”

Danny: “Louis is een aanwinst voor iedere ploeg. Hij knapt veel vies werk op, daarnaast is hij fel en agressief. Als middenvelder heeft hij veel diepgang en mede daardoor ook scorend vermogen.”

 

De komende derby’s zouden een feest voor de Eijsdense gemeenschap moeten zijn, waarbij Fair Play hoog in het vaandel zou moeten staan. Vinden jullie het geen verplichting om als aanvoerder hierin je verantwoordelijkheid te nemen.


Louis: ”Niet alleen de aanvoerders spelen hier een rol in, alle spelers moeten hier hun verantwoording nemen. In het veld valt dat meestal allemaal wel mee. Het zijn vaak de mensen er om heen die de boel opkloppen.”

Danny: “Wij moeten in de wedstrijd de rust bewaren. Dan zal het langs de kant ook wel meevallen. Het blijft natuurlijk een beladen wedstrijd waarbij wij op het randje moeten spelen om het Eijsden moeilijk te kunnen maken, maar dat hoort bij een derby, hard maar fair" 

 

Mooiste voetbalmoment Danny / Louis


Louis: “Zonder twijfel de winst in bekerfinale tegen Venlo in 1999. Het is heel anders dan een kampioenschap. Het was een giga climax in een knotsgekke wedstrijd. Zonder meer het hoogtepunt in mijn voetbal carrière.”

Danny: “Ik sluit me bij Louis aan. Twee weken eerder was mijn vader en grootste supporter plotseling overleden. Toen ik daar stond met die beker werd ik door emotie overmand. Een moment dat ik nooit meer zal vergeten. Maar ook het kampioenschap van afgelopen seizoen was een geweldige ervaring.”

 

Spijt van stappen in carrière?


Louis: “Spijt niet, maar uiteindelijk ben ik niet tevreden met wat ik uit mijn carrière gehaald heb. Ik had meer willen betekenen voor mijn ploeg en belangrijker willen zijn.

De degradatie naar de tweede klas reken ik mezelf aan.

Door mijn studie en werk in Brussel was het vaak moeilijk te combineren, maar toch.”

Danny: “Ik heb geen spijt van dingen die ik gedaan heb, eerder spijt van dingen die ik niet gedaan heb. Ik had achteraf nooit mijn contract bij MVV moeten inleveren. Ik had gewoon moeten gaan en had dan vanzelf wel gezien waar het schip gestrand was.”

 

Interesse /passie buiten voetbal?


Louis: "We hebben pas een huis gekocht en ik beleef veel plezier in de verbouwing hiervan.

Ik ben dan ook niet op vakantie geweest en ik heb alleen maar geknutseld en geschilderd.

Normaal ben ik voor mijn werk twaalf uur per dag van huis dus zoveel tijd rest mij niet.”

Danny: ”Eigenlijk alles wat met sport te maken heeft. Daarnaast natuurlijk mijn vrouw en kinderen. Ook zit ik vaak achter de computer.”

 

Meest opmerkelijke nieuwsfeit van de afgelopen periode?


Louis: ”Dat ene Watson een Nobelprijs heeft gewonnen. Hij had via DNA onderzoek bewijzen gevonden dat negers dommer zijn dan blanken…. Ongelofelijk.

Ook het feit dat Eddie Waterval vader wordt vind ik opmerkelijk nieuws. Dat hij daar toch de tijd voor heeft genomen.”

Danny: ”Op voetbal gebied het feit dat Eijsden twee nieuwe spitsen heeft gehaald ondanks het feit dat Rene Rutten vorig seizoen 22 doelpunten maakte. Ik zou me daar niet lekker bij voelen.”

 

Wat is je grootste angst?


Louis: “Mijn grootste angst is dat er iemand iets overkomt die dicht bij me staat.”

Danny: “Dat een van je kinderen iets overkomt, ik moet er niet aan denken.”

 

Beste boek / film


Louis: “Het beste boek vind ik ‘Fatwa’ Het is een op waarheid berust verhaal over een op de vlucht geslagen moslimvrouw. Train Spotting vind ik de beste film.”

Danny: “ Nooit meer zaterdag’ heb ik in een adem uitgelezen. Het is het verhaal van Michel Boerebach ex speler van o.a. Roda JC en FC Twente die door een auto ongeluk zijn beide kinderen verloor. Een erg goede serie vind ik Prison Break.”

 

Met wie zou je graag een avondje stappen?


Louis: ”El Gore is mijn man, hij heeft een goed verhaal, maar niet altijd gebaseerd op feiten.

Toch heb ik veel respect voor deze vent.”

Danny: ”Ik zou graag eens met Marco van Basten willen praten en vragen hoe hij over voetbal denkt.”

 

Hoe denk je over een eventuele fusie op termijn?


Louis: “Ik vind dat geen goede zaak. Als de gemeente dat straks gaat verplichten is dat puur om financiële redenen en zeker niet om er als club sportief beter van te worden.  Het zijn verenigingen met een totaal verschillende cultuur. Daarnaast vind ik dat kinderen een keuze mogelijkheid moeten hebben.”


Danny: ”Ik denk daar bij voorbaat niet negatief over. Er zijn natuurlijk ook een hoop voordelen aan een fusie, toch denk ik dat wij voorlopig de buurtclub moeten blijven en genieten van de goede jaren die de club momenteel doormaakt.”

 

Hier eindigt ons interview, ik blaas de inkt droog van mijn verkregen informatie en beide routiniers schudden elkaar de hand. Hier proef je geen concurrentie, eerder respect.

Laat respect het sleutelwoord zijn tot een fantastische happening voor voetbal lievend Eijsden.

Aan deze beide realisten zal het zeer zeker niet liggen, ze zijn niet voor niets de boegbeelden van hun club en dat stralen ze ook uit.

 

Fv

druk op CTRL+P om deze pagina af te drukken

Wedstrijdsponsoren

Overige sponsoren