Corona

Onze sportaccommodatie is gesloten, potdicht. Je krijgt zelfs een boete wanneer je het veld betreedt. De winterstop is achter de rug en de zomervakantie is nog lang niet in zicht. Nee, er moeten nog een handvol wedstrijden worden gespeeld. Wanneer de bal weer rolt zal nog wel een raadsel blijven. Een rare tijd, zelfs een akelige, onzekere tijd. Geen amateurvoetbal, geen eredivisie, geen Olympische Spelen, geen EK, alle wielerwedstrijden doorgestreept. Geen enkele sport, scholen dicht, geen cultuur, geen horeca, vele winkels dicht, vele bedrijven gesloten, niets, niets. Binnen blijven is het advies. Deze raad krijg je alleen bij slecht weer, code rood.

Moet je toch naar buiten om de broodnodige levensmiddelen in huis te halen zoals een kar vol wc-rollen of een tiental doosjes paracetamol, blijf 1,5 meter van elkaar af. Niemand hamstert wordt gezegd, maar vele rekken zijn wel leeg. Men koopt meer in dan voor de Kerst. Waarom wc-papier hamsteren is me nog altijd niet duidelijk. Veel schuld hieraan is ook de media. Men laat dit uitgebreid op tv zien en iedereen meent dan dat men wc-rollen moet kopen. Als men een vers leg-ei had getoond was dit product niet meer aan te slepen en moest de arme kip nu overuren maken. Rare mensen zijn we toch. En nu we ook nog binnen moeten blijven neemt ons denkvermogen verder af. Dagblad De Limburger drukt een extra puzzel af om nog te redden wat er te redden valt, maar helaas de IQ-daling is al ingezet.

De wereld staat stil en iedereen vindt er iets van. Iedereen heeft een mening over het Coronavirus en weet het zelfs beter als menig professional. Het gaat van eigenwijs tot stronteigenwijs. Schoenmaker blijf bij je leest. De praatjes-tafels op tv iedere avond, daar worden virologen en artsen met jarenlange ervaringen door Jan en alleman onderbroken met de grootste onzin. Dit is te vergelijken met mensen rondom een voetbalveld die het altijd beter weten.

Laten we ons aan de adviezen houden. Ook aan de jongeren, probeer deze raad op te volgen, zodat we de ouderen onder ons niet de dupe laten worden van dit verschrikkelijke virus. En als je al alle boeken verslonden hebt en de nodige films op Netflix langs zijn gekomen, dan nog een tip. Die kun je wel pas als allerlaatste tijdverblijf benutten….. Probeer je conditie op peil te houden. Hoe? Apenkooien in de huiskamer via de gordijnen of een parcours in de tuin uitzetten, halve marathon om het huis, trappenlopen van de kelder naar de zolder en terug enz. enz.

Er zullen nog wel vele oefenwedstrijden worden gespeeld aleer de competitie wordt hervat. Wanneer? Niemand die hier een zinnig woord over kan zeggen. Ja, misschien de praatjes-tafels op tv daar zit beslist een praatjesmaker op zee tussen die het weet te vertellen….. Let een beetje op je zelf. Het is voor je eigen best wil en ook voor je omgeving. Voor nu kunnen we alleen maar dromen dat we op of naast het veld bij VVE staan of in de kantine bij Anita zitten. Sterkte allemaal.

Ger Willems