Corona, tweede golf

Tweede golf Corona en hoe nu sportief verder. Velen onder ons zitten met de handen in het haar. Geen wedstrijden meer, geen trainingsavonden meer, geen gezellige kantine meer en geen derde helft meer. En hoe zal iedere sportvereniging het financieel gaan redden nu weer een tweede golf over ons heen dwarrelt. Bestuur en dan vooral de penningmeester zullen slapeloze nachten hebben. Ieder van ons kent wel iemand die onder de corona epidemie heeft moeten lijden en nog lijdt. Onze gemeente is bijzonder hard geraakt door dit pandemie. Vele families zijn getroffen en krabbelen maar moeizaam op. De vraag aan onze gezonde medemens om anderhalve meter afstand te houden, geen handen te schudden, een mondkapje op te doen en niezen en hoesten in de elle boog is nog het minste dat men kan vragen aan ieder van ons.

Toch zijn hier en daar complottheorieën die de kop op steken. Het ligt aan de nieuwe 5G of aan de Chinese vleermuizen van Wuhan die de wereld zijn rond gestuurd. Ook zijn Chinese, Russische en farmaceutische laboratoria hier debet aan. Toch laten de tv-tafels iedere avond andere geluiden horen, waar doctoren zoals Ernst Kuipers of Diederik Gommers hun medische meningen spuien en ons proberen duidelijk te maken dat het ernst is. Om die tv-tafels bezet te krijgen laat men Famke Louise en andere pseudogeleerden hun menig verkondigingen. Hun zienswijze heeft meestal een averechtse uitwerking. Verder maken de virologen zich zorgen over wanneer de uiteindelijke oplossing op de markt zal komen, een vaccin. Het zal waarschijnlijk stormlopen. Een goed voorbeeld maakten we afgelopen dagen al mee. Door de massale belangstelling van de griepspuit kwam er al een tekort aan het griepvaccin. Hopelijk leert men hiervan en zullen coronavaccins voldoende op voorraad zijn.

Hier en daar lees je dat men, vooral jongeren, de corona moe beginnen te worden. Nachtelijke feesten in afgelegen velden, grotten of andere plaatsen worden gesignaleerd door politie en Boa’s. Laatst las ik in een regionaal dagblad dat een elftal massaal aan het zingen was geslagen in een kantine in het zuiden van het land en ook nog een krat bier en sterke drank het kleedlokaal had binnengesmokkeld. Na meerdere waarschuwingen van het bestuur werd dit elftal tenslotte zelfs enkele weken geschorst. Nu lees je wel meer onwaarheden in de krant en dan hoop je maar dat het niet waar is. De jongeren denk ik dan maar zullen zelf ook wel geschrokken zijn in hun doen en laten na enige alcoholische drankjes.

Laten we hopen dat de neerwaartse daling van de dagelijkse coronabesmettingen doorzet zodat we misschien weer spoedig een balletje kunnen gaan trappen en de derde helft in de kantine op gepaste afstand kunnen beleven. Sinterklaas, Kerst en Carnaval zullen niet zijn zoals andere jaren, maar door het mondkapje hebben we al iedere dag carnaval. Laten we nog even volhouden en ons een beetje aan de regels houden zodat we weer snel de sportieve draad kunnen oppakken met of zonder krat bier in het kleedlokaal. Blijf gezond!

Ger Willems