Hayke TV-ster

Drie weken lang is ons mooie dorp Eijsden op de landelijke tv te zien in het programma Typisch.
Toen begin mei van dit jaar de vraag werd gesteld of er in het meest zuidelijke dorp van het land Eijsden voldoende items waren te vinden om twaalf afleveringen te vullen voor het programma Typisch van BNN/Vara zei ik volmondig ja. Niet wetende wat de impact hiervan zo groot zou zijn.

Na een eerste wandeling met een redactielid in het centrum, langs het kasteel, door Caestert en enkele gesprekken op straat met inwoners glunderde Jan Cees ter Brugge ‘mooi dorp en prachtige mensen, we gaan kijken’. Er volgende nog vele huiskamer gesprekken en tenslotte kwam het verlossende telefoontje uit Hilversum ‘we gaan er voor’. Het zou het laatste programma worden van een lange reeks. Er wordt door hogerhand geen geld meer beschikbaar gesteld om nog meer van deze series te maken. Urenlang en dagenlang werd tenslotte in Eijsden gefilmd om 12 afleveringen te vullen die nu iedere dag omstreeks 19.15 uur te zien zijn op NPO2.
Op het laatste moment moesten zelfs nog items geschrapt worden zoveel bruikbaar materieel had men. Een zeldzaamheid volgers de makers.

Typisch Eijsden is een programma waar men achter de voordeur kijkt bij mensen die we kennen, maar waar we eigenlijk bitter weinig van weten. Ook papier ophalen iedere laatste zaterdag van de maand. Iedereen zet papier buiten, maar hoe werkt dat. Het kwam mooi in beeld met uitleg. Ook enkele stoere leden van VV Eijsden werken daaraan mee. Een mooie financiële vergoeding voor VV Eijsden staat hier tegenover. Ook onze Hayke is een van de hoofdrolspelers in Typisch Eijsden. Er is te zien hoe hij mooi wordt opgevangen door de vereniging. Iedere morgen is hij op ons sportcomplex te vinden en steekt de handen uit de mouwen waar dat nodig is. Lange tijd was hij coach van het vijfde elftal.
De typische gevatte uitspraken van Hayke waren voor veel spelers niet alleen de motivatie om op het veld hun sportieve kunstjes te tonen maar ook de derde helft is vaak met Hayke hilarisch. Nu hij op tv komt ziet men meer achter de mens Hayke. Zijn medebewoners bij Pieterke komen in beeld en ook daar is hij graag gezien. Hulpvaardig voor iedereen, spraakzaam en komt altijd met raad zowel gevraagd als ongevraagd. Zijn kaart kunsten zullen later in de serie ook getoond worden bij Heerlijkheid Breust. Hayke werd door de televisiemakers ‘Handige Harrie’ genoemd iets wat wij bij VV Eijsden al lang wisten. Hayke wil nooit meer uit Eijsden vertrekken. Mooi dat velen van ons hem opvangen, helpen en begeleiden.

Jammer dat we als toeschouwer door de Corona regels Hayke niet meer langs de lijn kunnen zien. Wel mogen we in de kantine waar Hayke geregeld lege glazen ophaalt. Toch rare regels niet langs het veld in de buitenlucht, maar wel in de kantine… Laten we hopen dat alles snel weer een ‘beetje’ normaal wordt. Zolang het normale leven hapert zullen we maar naar Typisch Eijsden kijken.
Hopelijk tot snel, blijf gezond en let op elkaar.

Ger.willems@planet.nl