Hoe hoog is het energieplafond voor sportverenigingen?

Voor de huishoudens is een energieplafond in aantocht en zal snel worden ingevoerd. Hoe zit dat met de sportverenigingen? De huizenhoge energierekeningen zijn voor vele sportclubs niet meer op te brengen. Wie helpt? Het Rijk, Provincie Limburg of de gemeente Eijsden-Margraten. Iemand moet helpen.

Moet de verwarming uit of vele graden lager in de kantine, bestuurskamer, douchtemperatuur en de acht kleedlokalen op iglostand. De alarmklok op vijf minuten douche zetten. Op alles probeert men te bezuinigen om de gasmeter op de knieën te krijgen of tot stilstand. Zo zijn de lampen in de avonduren in de hoge lichtmasten tijdens trainingsavonden zo min mogelijk aan. De temperatuur in de kantine op halve kracht. Moet men de contributie omhoog krikken. Liever niet want iedereen heeft het thuis al moeilijk genoeg met de hoge inflatie. Crisis in overvloed duurdere boodschappen, energie, benzine enz. enz.

Samen met gemeente is onze club aan het bekijken om het clubgebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Zonnepanelen, dubbel glas en ook de muren van isolatie voorzien. Alles om de energiekosten maar te drukken. Samen oplossen en klaar maken voor de toekomst.

Alleen de energiekosten is nu een groot probleem. Er mogen nu geen clubs omvallen. Het zwaard van Damocles zweeft boven vele sportverenigingen. In deze zware tijden is het belangrijk dat het sociale leven via de sportactiviteiten blijft draaien.

Met veel spartelen tijdens de afgelopen coronatijd zijn we blijven boven drijven en de club met alle mogelijk reddingsmiddelen kunnen redden. Moeten nu de energiekosten het laatste zetje zijn om de deuren voorgoed te sluiten. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Daarom moet de overheid nu inspringen om met een extra subsidie de sportclubs bij te staan en te helpen om de energiekosten te lijf te gaan. HELP!!

Ger.willems@planet.nl