Vrijwilligers zijn goud waard

Het wordt telkens moeilijker om vrijwilligers te vinden. Iedere sportvereniging, culturele stichtingen, muziekkorpsen of andere instellingen zijn op zoek naar vrijwilligers. Hier en daar worden de problemen al zichtbaar en wat uiteindelijk een bedreiging vormt voor het voortbestaan van een vereniging. Fusies of een samenvoeging is voor vele leden en besturen het laatste redmiddel. Soms is het ook moeilijk om hierover na te denken en stappen te ondernemen. Zie de Rode Harmonie niet zo snel fuseren met Blauwe Harmonie in ons dorp. Twee mooie korpsen die hun bestaansrecht meer dan waarmaken, dus afblijven. Vaak wordt gesproken dat VV Eijsden met buurman SVME een logische fusie zou zijn. Echter ook beide verenigingen zijn belangrijk hebben hun eigen aanhang met hun sociale contacten binnen hun samenleving en hebben beiden daardoor wel degelijk een bestaansrecht. Wil niet zeggen dat beide verenigingen niet samenwerken. De contacten zijn beter dan ooit en dat wil men ook zo houden.

VV Eijsden is een voetbalclub met bijna 700 leden. Met vier heren seniorenteams, DVC’16 damesafdeling, 35+ heren, veteranen, zes zaalvoetbalteams en daarnaast ook nog meer dan 20 jeugdteams is er volop werk aan de winkel. Het is een weelde om zoveel leden binnen je club te mogen verwelkomen. Echter om de club draaiende te houden komt er meer bij kijken dan alleen een leren bal oppompen. De oproep voor vrijwilligers is dan ook een logische vraag die telkens wordt gesteld.

Iedere werkdag gaat de poort om half negen open en komen de eerste vrijwilligers het sportcomplex binnen. De hele week draaien de wasmachines op volle toeren om de sportkleding spic en span te laten uitzien. Ook de acht kleedlokalen, kantine en bestuurskamer worden dagelijks gebruikt en hebben alle aandacht nodig om aan de wettelijke hygiëne te voldoen. Vele vrijwilligers zijn hiermee bezig. De sportvelden worden door de gemeente gemaaid. Alle andere werkzaamheden worden door eigen leden verzorgd. Dat gaat van velden voorzien van witte lijnen, onkruidbestrijding, waterbesproeiing, reclameborden aanbrengen enz. enz. Het bestuur probeert de vrijwilligers van alle industriële gemakken te voorzien om hun arbeid licht te maken.

Ook in de avonduren en in het weekend is er volop werk. Een team of jeugdelftal begeleiden is een veel gestelde vraag of wil je oefenmeester worden van een jeugdteam aarzel niet meld je aan. Ben je nog niet van het kaliber zoals Ajax oefenmeester Erik ter Hag geen probleem je wordt deskundig begeleid. Ambieer je een bestuurlijke functie, laat van je horen en vraag waar je kunt helpen. Ook een uurtje in de kantine meedraaien op drukke tijden wordt altijd gewaardeerd. Er zijn werkzaamheden te verrichten die eenmaal per jaar worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld het Galadiner dus ook hier maken vele handen licht werk.

Vele vrijwilligers zijn dus nodig om een grote sportclub draaiende te houden. Daarom wil je een handje uitsteken, meedenken of meer informatie over het reilen en zeilen van een voetbalclub mail naar secretaris@vveijsden.nl. De secretaris zal je vraag of interesse beantwoorden of doorzetten naar de desbetreffende afdeling. Nu al heel veel dank.

Ger.willems@planet.nl