Jo Rousch

Voor dit interview meld ik mij bij een van de iconen uit het Limburgse amateurvoetbal.In zijn prachtig onderhouden landhuis, praat ik met Jo Rousch over zijn mooie en lange carrière als trainer en coach, tevens probeer ik de mens achter de trainer te belichten. Jo Rousch, al 43 jaar getrouwd met Yvonne, staat in dit interview centraal. Clubs als RKHSV, Leonidas, RKVVM, Berg, Meersssen en DBSV maakten gebruik van zijn diensten. Vanaf dit seizoen mag ook VV Eijsden zich in dit rijtje scharen. Je kunt het zowaar slechter treffen. 

 

Hoe heb je na al die jaren je terugkomst op de Eijsdense velden ervaren?

“Natuurlijk is het leuk na 37 jaar terug te keren in Eijsden. De vereniging heeft veel uitstraling naar de regio. Dat moet ook zo blijven. Daarom dient er de komende tijd iets te gebeuren aan de trainingfaciliteiten. Er zal gekeken moeten worden naar uitbreiding van de trainingsmogelijkheden en materialen.”

 

Wat is het verschil tussen het coachen van jeugd en senioren?

“Je kunt jeugd gemakkelijker iets bijbrengen, het gaat natuurlijker. Ga iemand van 20 maar eens leren zwemmen, een kind van 6 pakt zoiets veel sneller op. Zo is het ook met voetbal.Bij senioren gaat het om het resultaat in de wedstrijd, terwijl bij de jeugd de opleiding meer centraal staat. De jongere generatie is wel veel gemakkelijker geworden, ze willen er minder voor doen. Ze hebben eenvoudig weg meer mogelijkheden. Je kunt hun dat niet kwalijk nemen het is gewoon de tijd die dat met zich mee brengt.”

 

Is de huidige jeugd nog leergierig genoeg?

“O jawel, dat is geen probleem. Je hebt hierin een aantal facetten. Ze moeten willen, ze moeten kunnen en tussen de oren moet het goed zitten. Dit gekoppeld aan conditie moet leiden tot een uiteindelijk resultaat. De technische trainingen moeten bij de jeugd leiden tot automatismen, pas dan kun je deze gebruiken om er een betere voetballer van te worden.”

 

Proef je genoeg respect?

“Ik heb de indruk van wel, ze moeten natuurlijk wennen aan mijn aanpak. Er zit alleen een verschil in denkwijze. Je zou altijd voor een 8 of een 9 moeten gaan terwijl de jeugd vaak vindt dat een 5,5 ook een voldoende is.”

 

Heb je daar als coach, door de jaren heen, mee moeten leren omgaan.?

“Zeer zeker. Met de aanpak die ik jaren geleden bij Meerssen hanteerde hoef ik nou niet meer aan te komen. In die tijd deden de spelers gewoon wat er gevraagd werd. Tegenwoordig zijn spelers veel mondiger geworden en daar is verder niets mis mee. Je moet denken vanuit hun positie en daarnaar handelen. Ook als trainer moet je fouten durven toegeven.”

 

Is het voetbal de laatste decennia veranderd?

“Het amateur voetbal is duidelijk achteruit gegaan. Dat is ook niet verwonderlijk. Het straatvoetbal is volledig verdwenen. Twee maal trainen in de week is gewoon te weinig. Je komt ook geen top pianist tegen die maar twee keer per week repeteert.”

 

Jij moet in staat zijn jeugdspelers klaar te stomen voor het grote werk.

“Er lopen een aantal spelers rond die dat zeker moeten kunnen redden. Vaak moeten ze bewust gemaakt worden waar ze mee bezig zijn. Ze moeten willen werken aan hun technische en tactische vaardigheden. Het moet een automatisme worden. Gelukkig zijn die spelers er in Eijsden nog.” 

 

Kun jij een kat leren blaffen?

“Nee, talent moet aanwezig zijn. Met dat talent kun je vervolgens aan de slag. Je kunt wel iedereen beter maken. Er zijn kinderen die op school uren moet blokken voor een 5, terwijl anderen zonder inspanning een 8 halen, talent is dus een zeer belangrijke factor.”

 

Hoe denk jij over onze huidige bondscoach?

“Eerlijk gezegd heb ik er geen hoge pet van op. Hij is puur op zijn naam bondscoach geworden. Het is ook niet vreemd omdat hij totaal geen ervaring meebrengt. Iemand die cum laude slaagt aan de universiteit zal ook de volgende dag geen financieel directeur van een Multi National worden. In de voetbal wereld is dat schijnbaar wel mogelijk.”

 

Gaat Nederland de voorrondes overleven?

“Verrassingen zijn natuurlijk altijd mogelijk, maar ik ben er bang voor. Verdedigend is Nederland erg kwetsbaar. Bij de jeugd zie je dat ook steeds vaker terugkomen. Wie wil er nog verdedigen? Iedereen wil op “10”spelen. De Jaap Stammen worden steeds zeldzamer.”

 

Wie was voor jou een voorbeeld als trainer?

“Ik was altijd gecharmeerd van Charles Siezenis. Ook als mens bleef hij altijd een heer. Een goede trainer en een echte gentleman. Louis van Gaal is natuurlijk een echte topper, maar zijn minachting naar andere mensen vind ik verwerpelijk. Verder moet je je eigen weg zoeken in dit wereldje en niet iemand anders kopiëren.”

  

Je doceert tegenwoordig de Wiel Coerver technieken, was het niet moeilijk deze zelf onder de knie te krijgen?

“Ja, dat was niet gemakkelijk, ik heb hier erg veel op moeten oefenen. Ook ben ik op les geweest bij Joep Haan. Ik heb er alleen die technieken uitgepikt waarmee een speler zich kan verrijken. De essentie blijft bij alle oefeningen dat het lichaam tussen bal en tegenstander dient te zijn. Het is natuurlijk prachtig als je in de wedstrijd hiervan dingen terug ziet. Uiteindelijk doe je het daarvoor."

 

DBSV 1, Eijsden B1, RK HSV A1, keepers trainingen, technische trainingen.
Bestaat het leven voor jou louter uit voetbal?

“Het is allemaal even geweldig om te doen, maar het wordt erg veel. Yvonne heeft altijd volledig achter me gestaan anders was dit natuurlijk onmogelijk. De kleinkinderen worden groter en het is natuurlijk mooi om daar ook wat meer tijd aan te besteden. Er moet ook nog wat tijd voor mezelf overblijven, dus ja, het wordt misschien op den duur te veel.”

 

Wat noem je de hoogtepunten uit je carrière?

“De kampioenschappen met DBSV, waarin we binnen drie jaar twee maal promoveerden.Bij dit team is het een komen en gaan van studenten. Vaak zitten de spelers meerdere weken in het buitenland. Het valt dan niet mee om iedere keer een elftal samen te smeden. Als je dan toch die kampioenschappen meepikt is dat iets om trots op te zijn. Bij Meerssen ben ik gestart in de 3e klasse. Binnen drie jaar werd ik ook hier twee keer kampioen en speelden we in de middenmoot van de 1e klasse. In totaal heb ik negen kampioenschappen meegemaakt en uiteindelijk zijn dat allemaal hoogtepunten in mijn trainers carrière. Als voetballer waren de kampioenschappen met Eijsden in de 2e, 3e en 4e klas de absolute hoogtepunten.”

 

Wat maakt jou zo gedreven             

“Ik wil voetballers beter maken en kan daar ontzettend van genieten. Je bent natuurlijk trots als spelers waar je een aantal jaren mee gewerkt hebt het 1e elftal halen. Met Jowad Radouane heb ik in Heugem vaak apart getraind en aan zijn techniek geschaafd, daar plukt hij nu de vruchten van, prachtig toch….”

Heb je vrienden overgehouden aan de voetballerij?

“Ja verschillende, Joep Haan is bijvoorbeeld een goede vriend van mij geworden. Je houdt er natuurlijk veel kennissen aan over en met de een klikt het beter dan met de ander. Als je vervolgens stopt bij een vereniging verwatert het uiteindelijk voor een groot gedeelte.”

 

Heb je spijt van sommige stappen in je carrière?

“Ja, maar het heeft geen zin namen van clubs te noemen. Bij sommige verenigingen wist ik na vier weken dat ik mijn contract niet zou verlengen. Je kunt dat van te voren niet altijd inschatten. Als je bijvoorbeeld geen goed kader om je heen hebt, heb je al snel een probleem.”

 

Beschrijf je karakter eens.

“Ik ben natuurlijk gedreven in de sport, want als je iets wil bereiken heb je de goede instelling nodig. Ik heb mijn tekortkomingen maar daar leer ik ook weer van.” Yvonne komt met koffie de kamer binnen en zegt: “Jo heeft een goed karakter, hij heeft het hart op de goede plaats, is niet haatdragend en wil alles voor iedereen goed doen.” Enigszins verlegen kijkt hij haar aan en zegt : “Om dit na 43 jaar te horen.”

 

Ben je als trainer niet afhankelijk van je materiaal?

“Vaak wel ja, je moet als trainer uiteraard wel het maximale uit je spelers zien te halen.Ik heb in Meerssen ooit vijf jeugdspelers doorgeschoven omdat ik niet content was over de gevestigde orde. Je moet dan wel het geluk hebben dat zoiets goed uitpakt. Het lukte wonder boven wonder en we werden dat jaar nog kampioen.”

 

Gaat het voetbal niet kapot aan hersenspinsels van coaches en wordt er niet veel te verdedigend gespeeld?

“Misschien wel ja, je moet durven aanvallen. De meeste coaches spelen om niet te verliezen.Bij de profs is er veel geld mee gemoeid. Drie keer verliezen en je staat op straat. Toch moet ik zeggen dat in Nederland redelijk aanvallend voetbal gespeeld wordt in vergelijking met het buitenland.”

 

Wanneer is jouw missie geslaagd?

“Als mijn spelers beter geworden zijn gedurende het seizoen. Als het technisch vermogen is gegroeid. Tevens wil je een goede band opbouwen met je spelers. Dat blijkt niet altijd even gemakkelijk. Vroeger was de verhouding 80% training en 20% omgang met de spelers, in deze moderne tijd is dat fifty fifty geworden. Maar alles went en ik probeer me daarin aan te passen.”

 

Wat zijn je hobby’s buiten voetbal?

“Ik houd het toch vooral op het sportieve vlak. In het verleden heb ik een aantal halve marathons gelopen. Ook heb ik veel gewandeld. Het moet wel een sportieve uitdaging voor mij zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld drie jaar achter elkaar zo’n 40 kilometer naar Banneux gelopen.”

 

Ben je gelovig?

“Ik ben katholiek opgevoed. Het is in de loop der jaren allemaal een beetje verwaterd, hoewel ik toch nog geregeld naar de kerk ga. Het blijft een geloof en dus hopen we maar op ‘meer’. Wel heb ik begrepen dat er daar geen voetbalvelden zijn dus…..”

 

Ben je politiek geëngageerd?

“Geëngageerd is een groot woord. Ik ga wel altijd stemmen. Van huis uit stemden wij altijd KVP. Uiteindelijk gaat het vaak ook om een stuk eigenbelang van onze politici.”

 

Beste film / boek?

“Vroeger heb ik vele boeken verslonden, tegenwoordig heb ik daar de rust niet meer voor.Ik lees dus alleen de kranten. Ook voor de televisie blijf ik niet thuis. Wel zie ik graag dierenfilms. Andere programma’s die ik graag zie zijn Studio Sport, Vermist en Opsporing Verzocht.”

 

De koffie is al lang vervangen door een fles “Vin Rousch” uit 2001, zowaar een top wijntje. Ook de toastjes met paling en garnalen ontbreken hier niet. Deze “auteur” heeft het al slechter getroffen. Yvonne is inmiddels ook aangeschoven en samen drinken we nog een glaasje. Ik proef hier niet alleen heerlijke wijn maar ook veel warmte. Een gevoel van diep respect maakt zich van mij meester. Een voetbaldier in hart en nieren. Toch wil hij het overal weer bewijzen en VV Eijsden moet hiervan kunnen profiteren. 

Fv 

druk op CTRL+P om deze pagina af te drukken

Wedstrijdsponsoren

Overige sponsoren