John Grispen

De laatste jaren heeft de jeugd van VV Eijsden een geweldige groei doorgemaakt,en natuurlijk heeft ook John Grispen hier een grote bijdrage aan geleverd. Toch komt er over een aantal maanden een einde aan zijn acht jaar durende voorzitterschap. In zijn stamkroeg, Le D’artagnon net over de Belgische grens in Vise praat ik met hem over zijn ervaringen als voorzitter en over zijn aanstaande afscheid. 

John Grispen

 

Hoe werd een Sjeng voorzitter van een Eijsdense vereniging?

“In 1976 leerde ik Loes kennen in mijn toenmalige stamkroeg De Tribunal in Maastricht. Twee jaar later zijn we getrouwd en in de Diepstraat in Eijsden gaan wonen. Ik ben van huis uit een echte verenigingsman en ben van 1970 tot 1978 lid geweest van het Jeugdbestuur van MVV.  Nadat Ivo geboren was, en hij de voetbalgerechtigde leeftijd had, ging ik natuurlijk geregeld kijken. Nadat ik leider geworden was heeft men mij gevraagd om zitting te nemen in de Jeugdcommissie. Toenmalig voorzitter Leon Joosten moest om gezondheidsredenen zijn functie neerleggen en men heeft mij toen gevraagd de hamer over te nemen.”

 

Van waar het besluit om te stoppen als voorzitter van de Commissie Jeugdzaken?

“Ik kamp met fysieke problemen. De functie als voorzitter in combinatie met mijn baan wordt me te zwaar. Ik kan er niet meer de invulling aan geven op de manier zoals ik het wil en zoals het moet. Ik ben ook al een dag minder gaan werken. Ik ga richting 60 dus de jaren beginnen te tellen. Eigenlijk heb ik maar een hobby en dat is voetbal. Het is dus een afscheid met pijn.”

 

Hoe hoop je dat men zich jou herinnert binnen VV Eijsden?

“Niet zo zeer als voorzitter, maar meer als onderdeel van de Jeugdcommissie. Als iemand die een bijdrage heeft mogen leveren aan het floreren, de promotie en de ontwikkeling van de hele jeugdafdeling zoals deze er nu staat.”

 

Wat hebben die 8 jaar als voorzitter voor jou betekend?

“Veel, ik ben heel blij dat ik al die jaren voorzitter heb mogen zijn van deze Commissie waarin veel kwaliteit gehuisvest is. Ik hoop van harte dat mijn opvolger de ingeslagen weg ten aanzien van het beleid en de beleidsvisie kan uitdragen naar de komende jaren. Want dat mag natuurlijk niet stagneren.”

John (r) als aandachtig toeschouwer bij KNVB voetbaltruck in 2002

Waar moet een goede voorzitter aan voldoen?

De ideale voorzitter moet beschikken over een aantal communicatieve vaardigheden. Hij moet goed kunnen luisteren, zijn gezond verstand gebruiken en dingen goed kunnen overbrengen. Hij moet leiding kunnen geven en over organisatorische kwaliteiten beschikken.
Tevens moet hij de jeugd en het jeugdbeleid goed kunnen vertegenwoordigen in het hoofdbestuur. Ieder mens, dus ook iedere voorzitter, heeft zijn tekortkomingen en niemand beschikt dus over alle competenties zoals ik deze hier benoem.


 

Op welke wijze blijf je betrokken bij VV Eijsden?

“Ik blijf natuurlijk fervent supporter van VV Eijsden en het omroepen op zondag blijf ik er graag bij doen. Ook op zaterdag zal ik geregeld mijn belangstelling voor de jeugd blijven tonen. Maar er zijn geen plichtmatigheden meer en dat ervaar ik als bijzonder positief.”

 

Wat waren de mooiste herinneringen aan het voorzitterschap de afgelopen acht jaar?

Misschien waren dat wel de complimenten die wij als Jeugdcommissie vaak kregen over de geweldige organisatie door trainers, leiders en spelers van andere verenigingen. Ook de totale ontwikkeling met zoveel kader, gestoken in prachtige outfits, zullen mooie herinneringen zijn.
Daarnaast spreken de vele kampioenschappen en de bijzonder goed georganiseerde toernooien natuurlijk ook tot de verbeelding.

 

Er was natuurlijk ook wel eens kritiek, hoe ging je daar mee om?

Persoonlijk heb ik daar weinig moeite mee als het maar goed beargumenteerd wordt.
Als de kritiek terecht is zal ik dat toegeven en er iets mee doen.

 

Hoe gaat John Grispen nu zijn vrije tijd doorbrengen?

Dat is een lastige, het zou een groot probleem kunnen worden. Ik denk er toch stiekem aan om, op termijn, terug te gaan naar Maastricht. Eijsden is een gemeente met veel tradities maar alles is geconcentreerd in de weekenden. Door de week is er niets te doen.
In een stad zijn de mogelijkheden vele malen groter. Ik zie me al lopen door de Grote Looierstraat samen met Loes. Misschien zal ik dan een hondje aanschaffen en daar dan iedere avond mee uitgaan. Als Loes dan gaat slapen ga ik met het hondje wandelen richting Tribunal. Je zou kunnen zeggen dat de cirkel dan rond is.

 

Wat zijn volgens jou verbeter punten binnen de Jeugdafdeling van VV Eijsden?

Een kunstgrasveld is natuurlijk een grote wens en eigenlijk onontbeerlijk voor zo’n grote vereniging. Daarnaast is het belangrijk dat senioren en junioren nog beter gaan samenwerken. De eerste resultaten zijn nu al zichtbaar, drie 1e elftalspelers trainen al een jeugdteam, maar het kan altijd beter. Daarnaast zou je ook wat meer jeugd bij de wedstrijden van ons 1e elftal mogen verwachten.

 

Is er nog voldoende respect onder de voetballende jeugd?

“Het is een maatschappelijk aspect dat het respect en de acceptatie dalende zijn. Er zijn te veel mensen met veel te korte lontjes en er is veel ego tripperij in de huidige maatschappij. Ik vind dat persoonlijk erg jammer. Toch valt het binnen VV Eijsden, buiten enkele incidenten, erg mee.” 

John tijdens seizoensafsluiting 2007

Wat is jouw mooiste voetbalmoment?

“Daar hoef ik niet over na te denken. De 1e bekerwinst in 1999. Mijn schoonvader was twee dagen eerder overleden. Er zat zo veel spanning op die wedstrijd. Die strafschoppenserie zal ik nooit meer vergeten. Daarna de ontlading. Ik was zeer emotioneel en heb best een traantje gelaten. De emotie werd natuurlijk mede gevoed door de familiaire omstandigheden.”

 

Beschrijf je karakter eens.

“Ik ben een emotioneel mens, dat is een familietrek. Daarnaast ben ik sociaal betrokken, met oog voor de medemens. Ook ben ik super realistisch. Ik ben daarnaast erg ongeduldig wat me niet altijd in dank wordt afgenomen door mijn omgeving.”

 

Hoe denk jij over een fusie tussen de Eijsdense verenigingen?

“Als ras echte Maastrichtenaar kijk ik natuurlijk door een andere bril. Als je het realistisch bekijkt is het op termijn onontkoombaar. Als Eijsden en Margraten straks samen gaan zal op termijn het subsidiebeleid zeker veranderen en zal een fusie van VV Eijsden, SVME en Oranje boys snel dichterbij komen. Als de nieuwe gemeente Eijsden-Margraten gaat heten zou de nieuwe clubnaam misschien SVEM kunnen zijn.”

 

Wat vind jij van de nieuwe beleidsvisie van VV Eijsden?

“Dat is een zeer goede zaak. Er is een missie en een visie bepaald voor de periode 2009 tot en met 2012 en daarop is beleid geschreven met speerpunten die momenteel worden opgepakt en uitgewerkt. Ik ben er van overtuigd dat binnen deze periode VV Eijsden zich nog beter zal gaan profileren.”

 

Kun je de afgelopen acht jaar in een woord samenvatten?

“Fantastisch.”

 

Ik sprak, onder het genot van een scotch, met een emotioneel en welbespraakt mens, met een luisterend oor en met het hart op de goede plaats.. Hij heeft maar een nadeel, het is een Maastrichtenaar. God, het zij hem vergeven. John bedankt voor de mooie jaren binnen onze vereniging.

Fred Volkers.

druk op CTRL+P om deze pagina af te drukken

Wedstrijdsponsoren

Overige sponsoren