Ronnie Crommen

Geen geavanceerd GPS-systeem, maar een schetsje op de achterkant van een bierviltje loodst mij probleemloos naar mijn beoogde adres: Loonsebank 9 Veldwezelt. Hier, in dit rustieke dorpje, woont in een sfeervol ingericht nieuwbouw huis Ronnie Crommen (42) samen met vriendin Caroline. Binnen doet niets denken aan een voetbalverleden. Geen vergeelde foto of ander bewijs van glorie siert de muren van de woning van de oud doelman van Bilzen VV.

Zijn dagelijks brood verdient deze sympathieke Belg in Meerssen als logistiek magazijnbeheerder van een bedrijf in aandrijftechnieken.

In een ongedwongen sfeertje komen wij tot het volgende interview.

 

Vertel eens over je verleden als trainer.

 “In Belgie ben ik begonnen bij Genk VV  daarna  S’heren-Helderen en Millen. In Nederland heb ik gewerkt bij  Hulsberg, Standaard, Mheer en nu dus VV Eijsden”

 

Waarom heb je de landsgrenzen overschreden ?

 “Het voetbal in Nederland is veel meer gebaseerd op technische en taktische vaardigheden. In Belgie komt het meer aan op fysiek. Daarnaast wil ik graag bouwen aan een team. Daar krijg je in Belgie absoluut de tijd niet voor, ook bij de amateurs sta je na drie verlies partijen gewoon op straat. Tevens zijn de randvoorwaarden in Nederland veel beter geregeld.”

 

Wat is het dat Nederlandse clubs in jou zoeken, waarom kiezen zij voor Crommen?

 “Dat is een moeilijke vraag maar ik geloof in mijn kwaliteiten en ik weet wat ik wil. Ik denk dat ik de dingen goed kan overbrengen. Met mijn ploeg wil ik attractief en aanvallend voetbal spelen. Ik sta boven de groep maar met momenten ook ertussen. Ik denk dat ik een sociaal bewogen persoon ben, je praat dan met spelers niet alleen over voetbal maar ook over privé zaken.”

 

Met Mheer binnen twaalf maanden van de hemel in de hel, hoe heb je dat ervaren?

 “Dat zijn twee totaal verschillende werelden. Je start met een kampioenschap, een geweldig feest, alles en iedereen in euforie. Ik had het geloof dat wij ons in de 1e klas konden handhaven, ondanks dat bekend was dat een drietal spelers gingen vertrekken. Toen later bleek dat nog eens vijf spelers de club gingen verlaten, weet je dat je een moeilijk seizoen te wachten staat. Uiteindelijk hebben wij het dan ook niet gered.”

 

 Je hebt de spelersgroep van Eijsden natuurlijk geanalyseerd, wat trof je aan ?

 “Een goede groep, maar het was bekend dat de keeper Eijsden ging verlaten, ook was er het scorend vermogen dat veel te wensen overliet. Je gaat dan naar spelers zoeken die een meerwaarde voor je team vormen. Ik denk dat we met Danny Petri en Saïd Fahrane een goede invulling hebben gegeven aan deze vraag. Ook hebben we gekeken naar spelers voor de langere termijn. Rik Caelen (17) en Jawad Radouane (21) zijn daar goede voorbeelden van.”

 

Door de groep op deze wijze te versterken leg je de lat bij de achterban erg hoog is dat reeël?

 “Natuurlijk mogen de supporters iets van ons verwachten. We mogen ons niet verstoppen, we hebben een goede groep en je moet altijd positief denken. Het zou voor mij een lichte teleurstelling zijn dit seizoen zonder prijs te moeten afsluiten. Van de andere kant blijft het natuurlijk ook voor de spelers een leerjaar. Ze moeten aan mij wennen en aan mijn manier van spelen.

 

Weet je al waar je met deze groep staat?

 “Absoluut niet. Het seizoen is nog te jong om daar serieuze uitspraken over te kunnen doen. Mede omdat ik nog steeds bezig ben bepaalde spelers te testen op andere posities.”

 

Er wordt dit seizoen meer dan ooit voor elke meter geknokt hoe is dat tot stand gekomen?

 “Ik had Eijsden natuurlijk een aantal keren zien spelen en wist dat het hierin te kort schoot. Ik heb hier dus heel veel aandacht aan besteed door veel te praten en de spelers op hun verantwoordelijkheden te wijzen . Op de training hebben we heel veel getraind in de kleine ruimte. Ook de felle coaching heeft hier natuurlijk aan bijgedragen.”

 

 Welk systeem heb je voor ogen?

 “In principe zou je meerdere systemen moeten kunnen spelen met soms kleine aanpassingen, rekening houdend met  de specifieke kwaliteiten van de tegenstander. Maar vooral de  omschakeling is een belangrijk onderdeel in het moderne voetbal geworden. Het is goed hier veel aandacht aan te besteden.”

 

De kranten hebben al vol gestaan over de aanstaande derby tegen SVME. Speelt dat bij jou?

 “Absoluut niet. Wel is het zo dat ik qua sfeer liever voor 1000 toeschouwers tegen SVME speel dan voor 200 man tegen een minder aansprekende tegenstander. Wel kun je  merken dat het bij de achterban  begint te leven.”

 

Hoe is het om spelers ( 12 t/m 16 ) teleur te moeten stellen?

 “Het is natuurlijk nooit leuk maar je moet als trainer keuzes maken. Het is belangrijk met deze spelers te praten, hun niet aan hun lot over te laten en hun uit te leggen waarom op dat moment mijn voorkeur naar iemand anders uitgaat.”

 

Een trainer is normaal gezien een passant, maar jij bent ook geïnteresseerd in de jeugdopleiding, vanwaar deze interesse?   

 “Zoals eerder gezegd bouw ik graag aan een team. Als jonge spelers de kwaliteiten hebben moet je ze de mogelijkheden bieden. In Mheer heb ik bijvoorbeeld Rik Caelen bij de selectie gehaald. Hij was toen  amper 16 jaar oud. Op de huidige A1 lopen ook een paar jongens met mogelijkheden, zij moeten op termijn  kunnen uitgroeien tot selectiespelers. Ik vind dat je die dingen als hoofdtrainer op de achtergrond moet volgen. 

 

Heb je nog tijd voor andere hobby’s?

 “Ik moet elke dag een uurtje creatief bezig kunnen zijn in mijn tuin. Ik doe dan ook alles zelf. Momenteel ben ik bezig een vijverpartij te realiseren, het is gewoon heerlijk daarmee bezig te zijn. Daarnaast tennis ik en ga ik geregeld een hapje eten met Caroline.”

 

Volg je de Belgische politiek?

 “Ja, maar ook de Nederlandse, de opiniepeiling over de Belgisch twist is in de Nederlandse kranten erg breed uitgemeten. Ik volg alles wel maar toch van op een gepaste afstand.”

 

Waar ben je bang voor in het leven?

 “Naar mate je ouder wordt ga je toch wat meer nadenken over een aantal dingen. Als je 25 of 30 jaar bent sta je nergens bij stil. Je gezondheid is natuurlijk je grootste rijkdom, dus je hoopt gezond te blijven. Ook hoop je dat het je naasten goed mag blijven gaan.”

 

Wat is jouw mooiste voetbalmoment.?

 “Dat zijn er meerdere allereerst de wedstrijd Belgie –Rusland op het WK van ’86, die door Belgie met 4 -3 gewonnen werd met Stefan de Mol en Enzo Scifo als grote uitblinkers. Dat was een legendarische match die ik nooit meer zal vergeten. Als trainer het kampioenschap met Mheer en als voetballer het kampioenschap met Heis-Sport waarin we 30 wedstrijden ongeslagen bleven.”

 

Wat betekent voetbal voor jou en wat wil je nog bereiken.?

 “Voetbal betekent heel veel voor mij, maar niet alles. Ik heb ook nog een sociaal leven en dan moet je ook over andere dingen kunnen praten. Maar in je hoofd speelt het altijd.

Je wilt als voetballer en trainer natuurlijk het hoogst mogelijke bereiken. Ik heb de diploma’s om in het betaald voetbal aan de slag te gaan.  Daar denk je natuurlijk wel eens aan. Je mag toch blijven dromen?

 

Hier eindigt een openhartig gesprek met een geëngageerde persoonlijkheid. Hij oogt heel ontspannen en straalt vertrouwen uit. Deze gemanierde Belg weet wat hij wil en Eijsden zal dat ervaren.

Fv

 

druk op CTRL+P om deze pagina af te drukken

Wedstrijdsponsoren

Overige sponsoren