Youri Kickken en Youri Heusschen

Jaren geleden speelden ze voor de jeugd van VV Eijsden maar door hun bijzondere kwaliteiten werden ze weggeplukt door grote broer MVV. Hoe is het hun vergaan? En behoort betaald voetbal nog steeds tot de mogelijkheden? In een openhartig interview vertellen Youri Kickken (16) en Youri Heusschen (17) over hun belevenissen bij een BVO. 

Youri Heusschen als aanvoeder van MVV A1

Was het niet moeilijk om als kind je vertrouwde omgeving te moeten missen en in het harde voetbalwereldje terecht te komen?

Youri Kickken: ”In het begin zeker wel. We hadden in Eijsden een leuk team met goede spelers en ik moet bekennen dat ik met pijn in mijn hart vertrokken ben. Daarnaast lag ik in het begin bij MVV niet goed in de groep maar vanaf het tweede jaar ging het steeds beter. Ook het eerste jaar in de C begon ongelukkig met weinig speeltijd.  Nadat ik mijn kans kreeg ben ik er niet meer uit gegaan. Maar ik heb er zeker geen spijt van gehad. Als je een dergelijke kans krijgt moet je die met beide handen aangrijpen”.

Youri Heusschen: ”Nee, dat gevoel heb ik geen moment gehad. Ik kan alleen terug kijken op mooie en positieve ervaringen”.

 

De opleiding bij een BVO is vaak een lange en zware weg met op zijn tijd natuurlijk ook teleurstellingen, is het niet moeilijk hiermee om te gaan?

Youri Kickken: “In het verleden had ik weleens het idee dat ik te weinig speelde en uiteindelijk gaat het toch om het spelen van wedstrijden. Dat voelde dan wel als een teleurstelling maar als ik er nu op terugkijk is het allemaal wel meegevallen”.

Youri Heusschen: ”Ach, bij mij ligt die teleurstelling meer in het verliezen van wedstrijden. Toch is het zo dat ik beter met verlies kan omgaan als ik zelf een goede wedstrijd gespeeld heb. Uiteindelijk ben ik hier toch met een bepaald doel”. 

Youri Kickken aan het werk namens MVV

Hoe ziet een voetbalweek van Youri eruit?

Youri Kickken: ”We trainen vier keer in de week, op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en op zaterdag spelen we dan onze wedstrijden”.

Youri Heusschen: ”Ook ik train vier keer per week en speel op zaterdag een wedstrijd, daarnaast train ik één zondag per maand op de voetbalacademie in Sittard”.

 

Vertel eens iets over deze voetbalacademie.

Youri Heusschen: ”Alle Limburgse BVO’s leveren vier spelers. We trainen dus met de beste 16 Limburgse spelers. Het niveau is daardoor hoger als bij je eigen club wat je ontwikkeling als speler natuurlijk ten goede komt. We trainen ook vaak individueel waardoor je goed kunt werken aan je verbeterpunten”.

 

Waar liggen jouw kwaliteiten en wat zijn voor jouw verbeterpunten?

Youri Kickken: ”Ik ben een echte teamspeler die zeer zeker in balbezit erg nuttig kan zijn voor de ploeg. Ik beschik over een goede trap en sta fysiek mijn mannetje. Technisch ben ik natuurlijk niet volmaakt, maar daar wordt hard aan gewerkt”.

Youri Heusschen: ”Ik denk dat techniek, snelheid en inzicht mijn grootste kwaliteiten zijn. Mijn koptechniek moet nog verbeteren. Daarnaast zit ik momenteel twee maal per week in het krachthonk om fysiek sterker te worden. Ik merk dat ik daardoor aan kracht win waardoor ik meer power in de duels kan leggen”.

 

Is je studie goed te combineren met het vele trainen dat je moet doen?

Youri Kickken: ”Ik zit momenteel op 5 VWO. Er is meer dan voetbal alleen. Ik vind het erg belangrijk om een studie te volgen. Je wordt hierin door de club niet echt begeleid, maar ik zorg er wel voor dat ik genoeg tijd vrij maak om te studeren en mijn diploma’s te halen”.

Youri Heusschen :”Ik ben toegelaten tot het Johan Cruijff College. Het is een studie op MBO-4niveau. Ik doe daar Marketing en Communicatie. Deze opleiding is heel breed, ik wil natuurlijk wel iets achter de hand hebben, je weet nooit hoe het balletje rolt”. Op deze school wordt er rekening gehouden met je voetbalactiviteiten. De tijden worden aangepast waardoor je altijd beschikbaar bent voor je club”.

 

Wat zijn tot op heden de hoogtepunten uit je carrière?

Youri Kickken: ”De overstap naar MVV is natuurlijk voor iedere jeugdspeler een hoogtepunt. Na een moeilijke periode in de D-jeugd werd ik in het 2e jaar met C1 kampioen. Ook dat was een prachtige ervaring”.

Youri Heusschen: ”Allereerst natuurlijk de overstap naar een BVO, waar ik nu alweer 7 jaar deel van uit maak.  Daarnaast heb ik op de stand-by lijst gestaan bij het Nederlands elftal onder 15 voor de wedstrijd tegen Roemenie. Ook de uitnodiging voor de voetbalacademie was natuurlijk fantastisch”.

 

Blijft er nog tijd over voor andere hobby’s of stappen met vrienden?

Youri Kickken :”Voetbal is voor mij wel belangrijk, maar niet alles. Toch ben ik niet iemand die iedere week gaat stappen. Ik zit graag achter mijn computer en daarnaast heb ik nog een baantje in de horeca. Als je daar je studie, vier trainingen en een wedstrijd bij optelt blijft er weinig vrije tijd over”.

Youri Heusschen :”Ook ik zit graag achter de computer. Als ik op zondag niet naar de voetbalacademie hoef, wil ik nog wel eens op zaterdagavond met vrienden gaan stappen. Voor de rest blijft er weinig vrije tijd over”.

 

Je droom is natuurlijk een carrière als beroepsvoetballer, maar er is altijd een mogelijkheid dat het niet gaat lukken door bv een zware blessure of andere pech. Word je daar door je omgeving bewust van gemaakt?

Youri Kickken: ”Ja, dat speelt natuurlijk in je achterhoofd. Ik heb hier wel vaker met mijn ouders over gesproken en zij attenderen mij dan ook terecht op het belang van een goede opleiding. Ik ben hier vrij nuchter in. Ik doe mijn best en als het niet mocht lukken in de voetballerij is dat heel jammer maar dat betekent voor mij niet het einde van de wereld”.

Youri Heusschen: ”Ja, het kan zomaar over zijn. Binnen MVV zijn er mensen die hier met mij over gesproken hebben en mij het besef hebben bijgebracht van de noodzaak van een goede opleiding.”

Youri Heusschen (links) actief op training van de voetbalacademie.

 

Welke karaktereigenschappen heb je nodig om een goede speler te worden?

Youri Kickken: ”Mentaal moet je sterk zijn. Het moet gewoon goed zitten in je hoofd. Je moet zowel binnen als buiten het voetbal ervoor willen leven en je moet gewoon gedreven zijn”.

Youri Heusschen: ”Je moet met druk om kunnen gaan en dus inderdaad mentaal ijzersterk zijn. Je moet ook echt willen. Het is soms zwaar om zo vaak te trainen en te spelen”.

 

Van welke trainer heb je het meest opgestoken?

Youri Kickken: ”Dat is duidelijk Rik Plum geweest. Hij heeft mij er het 1e jaar mentaal doorheen gesleept. Ook heeft hij mij assertiviteit bijgebracht. Door het vertrouwen dat ik van hem kreeg ben ik een betere speler geworden”.

Youri Heusschen: “Voor mij is dat Paul Meulenberg geweest, de huidige assistent trainer van het 1e elftal. Ik was soms te makkelijk. Hij was keihard maar wel rechtuit. Hij zorgde er wel voor dat ik weer bij de les was”.

 

Wie is jouw grote voorbeeld?

Youri Kickken: “Luc Nilis door zijn geweldige technische vaardigheden en Roberto Carlos vanwege zijn geweldig schot, zijn manier van spelen en zijn prima uitstraling”.

Youri Heusschen: “Ik heb geen bepaalde speler voor ogen. Ik vind iedere speler op het hoogste niveau voor mij een voorbeeld”.

 

Hoe denk jij over een FC Limburg?

Youri Kickken: “Ik zie dat voorlopig niet echt zitten, die strijd is veel te beladen. Ook in de jeugd proef je dit. Zelfs gewone vriendschappelijke jeugdwedstrijden staan onder spanning. Wat mij betreft dus geen FC Limburg”.

Youri Heusschen: “Ik denk daar anders over, ik zou het geen slecht initiatief vinden. Er zou een veel grotere begroting komen, mede door toeloop van sponsoren. Uiteindelijk zou er een voetballend betere ploeg komen te staan en als dat gebeurt en de resultaten zijn goed gaat iedereen er toch achter staan”.

 

Staan jouw beide ouders 100% achter een carrière als beroepsvoetballer?

Youri Kickken: “Laat ik voorop stellen dat ik het momenteel bij MVV erg naar mijn zin heb. Ik zit nu 6 jaar bij de club en dat is een hele ervaring. Ik wil straks terug kijken op een aantal mooie jaren, ongeacht het eindresultaat. Soms is het wel eens moeilijk omdat het gezin zich moet richten naar de voetballende zoon. Ze gunnen het mij uiteraard wel en mijn vader is mijn grootste fan, maar het leven bestaat niet alleen uit MVV. Dus laten we zeggen 90%”.

Youri Heusschen: ”Ja, absoluut, als ik zie hoeveel tijd ze in mij investeren kan ik niet anders concluderen dan dat ze mij  voor 100% steunen en achter mij staan. Maar ook mijn jongere broer Robin heeft niets te klagen, hij speelt bij SVME en ook daar gaan mijn ouders, waar mogelijk, kijken”. 

Youri Kickken:"Natuurlijk volg ik de verrichtingen van VV Eijsden". 

Volg je de verrichtingen van je oude club nog?

Youri Kickken: “Ja zeker, ik moet iedere zondagmiddag werken anders ging ik zeker kijken. Ik ben afgelopen jaar behoorlijk geschrokken van de vele jeugdspelers die de overstap naar SVME hebben gemaakt. Mocht ik ooit bij MVV afvallen dan zien jullie mij zeker bij VV Eijsden terug”.

Youri Heusschen: “Zo nu en dan. Vorig jaar wat meer omdat Anton Vriesde toen mijn trainer was en dan praten we er wel eens over. Maar nu is het weer een stuk minder”.

 

Ik sprak met twee jonge mensen die zich terdege bewust zijn van hun kwaliteiten maar ook de realiteit niet uit het oog verliezen. Hun visie wordt niet in de laatste plaats gevoed door ouders met een juiste kijk op de toekomst van hun kinderen. Het was mooi, ook al was het maar voor heel even, een kijkje te mogen nemen in het leven en de ambities van de beide Youri’s.

druk op CTRL+P om deze pagina af te drukken

Wedstrijdsponsoren

Overige sponsoren